Pırlanta Sanatı

Pırlanta Sanatı

                               KESİM(CUT)

Önemli noktalar

  • Kesim bir  pırlantanın en önemli özelliğidir
  • Pırlantanın genel güzelliğinin belirlenmesinde en önemli pay kesim kalitesinindir.
  • Kıvılcım diye tabir ettiğimiz ışıltıyı belirleyen kesim oranlarıdır.

www.diamonds.com.tr size ve bütçenize uygun en iyi kesim kalitesini tercih etmenizi öneriyor, çünkü kesim 4 C olarak tabiri ettiğimiz pırlanta kalite özellikleri arasında pırlantanın güzelliğini belirleyen en önemli faktördür.

Bir pırlantanın kesim kalitesi, onun yansıttığı ışık miktarının - ya da ışıltısının/kıvılcımının - tarafsız bir göstergesidir. Bir pırlanta doğru oranlar gözetilerek kesilmiş ise, ışığı pırlantanın yüzeyine (gemologların tabiri ile tablasına) tekrar yansıtabilir, bu da pırlantanın güzelliğini büyük ölçüde arttırır. Çok derin ya da çok sığ kesilmiş bir pırlanta, ışığı kaçırarak pırlantanın güzelliğini azaltır.

Kesim Kaliteleri

  • İdeal:İçeri giren ışığın neredeyse tamamını yansıtan, mükemmel bir kesim. Varolan pırlantaların ancak %5'i bu gruba girer.
  • Çok iyi :Giren ışığın neredeyse tamamını yansıtan çok iyi bir kesim. İdeale yakın bir güzellikte ancak fiyatı daha uygun
  • İyi: İçine aldığı ışığın büyük bölümünü yansıtan, iyi kalite bir kesim. Fiyat olarak çok iyi kesimden çok daha ucuz
  • Vasat: İyi ya da daha üstü kadar ışıltılı olmasa da, kabul edilebilir bir kalitede kesilmiş. Kabul edilebilir kalitede pırlantaların arasında fiyat olarak en

 Hangi Kesim Kalitesi bana göre?

  • Eğer pırlanta seçerken mümkün olanın en iyisi arıyorsanız, tercihiniz "ideal" ya da "çok iyi" kesimden yana olmalı
  • İyi kesim, uygun fiyat ve güzellik kombinasyonu en iyi alternatif olacaktır.

Artık kesim hakkında yeterli derecede bilgi sahibi olduğunuza göre, 4 C'nin ikincisi olan Renk (Color) özelliğini inceleyebilirsiniz.

                                                           

                               RENK (COLOUR)

Önemli noktalar:

  • Renk (Color), pırlantanın renksizliğine bir atıftır, yani pırlantanın beyazlık derecesini belirler.
  • D mümkün olan en iyi derece (mükemmel beyaz), Z ise en renkli pırlantayı ifade eder.
  • www.diamonds.com.tr adresimizde J'den daha kötü kalitede pırlanta satılmaz.



Pırlantada renk kendini solgun sarı olarak gösterir. Zaten bu sebeple pırlantanın renk kalitesi renksizliği (beyazlığı) ifade etmek için kullanılır. Pırlantanın rengi beyazlaştıkça, renk kalitesi de artar. Renk, kesimden sonra bir pırlantada en önemli özellik olarak kabul edilir. Bunun temel sebebi, insanın önce pırlantanın ışıltısını, sonra rengini fark etmesinden kaynaklanmaktadır.

www.diamonds.com.tr  mükemmel beyaz - neredeyse beyaz kategorilerini içeren D - J sınıfı pırlantaları bulabilirsiniz. Bu kaliteler göze beyaz görünen sınıfları ifade ettikleri için seçilmişlerdir. K ve sonraki kaliteler çıplak gözle ilk bakışta uçuk sarı olarak algılanırlar

Pırlanta Rengi

Tamamen Renksiz. En iyi kalite pırlanta rengi, çok nadir bulunur
E - F Renksiz. Ancak gemologlar tarafından belirlenebilen çok hafif renk tonları içerirler. Nadir bulunur
G-H Neredeyse renksiz. Kendisinden daha beyaz pırlantalarla karşılaştırılmadıkça içerdiği renk tonu anlaşılamayan, beyaz olarak algılanan sınıflar. Kalite/fiyat oranı en yüksek aralık.
I-J Neredeyse renksiz. Çıplak gözle dikkatlice bakıldığında farkedilen sıcak bir ton taşıyan, fiyatı üst kalitelere göre çok uygun en son renksiz sınıflar
K-Z Renkli. Pırlanta.net tarafından satılmaz

Hangi Renk benim için uygun?

  • Mükemmeliyetçiyseniz, D - F arası renk kalitelerini tercih etmek, sizin için doğru seçim olacaktır.
  • Tam beyaz istiyorum ancak fiyatı uygun olsun derseniz, tercih etmeniz gereken sınıflar G ve H'dır.
  • Mükemmel bir fiyata, beyaz bir  pırlanta almayı tercih ederseniz, I ya da J rengi tercih etmeniz mantıklı olacaktır.

TTLB veya TLB nedir?

TTLB (Top Top Light Brown) Çok çok hafif açık kahverengi demektir. Mükemmel beyazdan tam sarıya kadar giden renk skalasının (D-E-F-G-H-I-J-K-...-Z) içinde yer almayan kahverengi tona sahip pırlantanın rengini ifade eder. Bu tip pırlantaların fiyatı beyaz pırlantaya göre çok çok daha ucuzdur. Mağaza ışıkları altında beyaz görünse de, gün ışığında kahverengi tonunu belli eder.

www.diamonds.com.tr TTLB pırlanta satışı yapmamaktadır. Sertifikasız pırlanta satın aldığınızda karşılaşabileceğiniz en yaygın risklerden biri de, size I ya da J renginde olduğu söylenen bir pırlantanın aslında TTLB olmasıdır. Özellikle çok küçük boyutlu pırlantalarda (0.01 - 0.04 Carat) bu rengi ilk bakışta ayırdedemeyebilirsiniz. Beyaz altın bir montüre mıhlanmış TTLB rengindeki pırlanta, oldukça beyaz görünebilir. Burada ticaret ahlakı ve müşterinin bilgilendirilmesi açısından önemli olan, pırlanta renginin TTLB olduğunun satıcı tarafından açıkça belirtilmesi, pırlanta fiyatının da I ya da J renginde olan bir pırlantaya göre %20 ile %50 arasında daha uygun olmasıdır.

Çok uygun fiyatlı mücevherat satın almayı planlayanların alternatifleri arasına katabilecekleri TTLB pırlantanın, kahverengi tonu nedeniyle beyaz ve beyaza yakın tonlu pırlantalarla aynı güzelliğe sahip olduğunu söylemek doğru olmaz. Fiyat ve kalite konusunda karşılaştırma yaparken bu konuyu önemli dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.

TLB (Top Light Brown) Hafif kahverengi tona sahip pırlanta rengidir. Bu tip renge sahip bir pırlanta, ilk bakışta dahi anlaşılabilecek bir kahverengi tona sahiptir. Fiyatı TTLB'den de ucuzdur. Ancak pırlanta ile kömür arasında bir noktada durduğunu söylemek pek de abartmak sayılmaz.

 

                          BERAKLIK(CLARITY)

Önemli noktalar

  • Berraklık pırlantanın içinde yer alan kusurların miktar ve büyüklüğünü ifade eden kalite ölçüsüdür.
  • Bu kusurların büyük bölümü gözle görülemeyen, pırlantanın güzelliğini pek etkilemeyen naturel farklılıklardır.

Berraklık konusu, çoğu uzman tarafından bir pırlantanın güzelliğini en az etkileyen faktör arasında sayılsa da, çoğu kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Aslında anlaşılması en kolay 4 C özelliği olan Berraklık, bir pırlantanın içinde yer alan kusurların büyüklüğünü ve sayısını ifade eder. Gemologlar bu kusurları bulut, leke, içerik, çizgi gibi kelimelerle ifade ederler. Bu kusurlardan en az ve en küçüklerine sahip olan pırlantalar en kaliteli olarak tanımlanırlar. Ancak bu kusurların varlığı çoğu zaman pırlantanın güzelliğini bozucu bir etki teşkil etmez.

Pırlanta Berraklığı

FL,IF Kusursuz, hatasız. İçinde ya da dışında hiçbir kusur bulunmayan pırlanta sınıfı. Çok nadir bulunur.
VVS1, VVS2 Büyüteçle çok zor görülen, az sayıda kusur. Mükemmel bir kaliteyi ifade eder.
VS1, VS2 Ancak büyüteçle görülebilen, belli sayıda kusur içeren sınıf. En çok tercih edilen berraklık sınıfı.
SI1, SI2 Kusurlar büyüteçle bakıldığında kolayca görülebilir, bazen gözle de görülebilen bazı kusurlar ihtiva edebilir. Ekonomik bir seçim
I1, I2, I3 görülen birçok kusura sahip taşlar. www.diamonds.com.tr bu kalitede pırlanta bulundurmaz.

Hangi berraklığı tercih etmeliyim?

  • FL-IF kalitesinden çok dahah uygun fiyatlı olan, ancak güzelliği kesinlikle mükemmel olan VS1, VS2 sınıfını tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Ekonomik bir alternatif arıyorsanız, büyüklük ve renk sizin için daha önemliyse, SI1 ve SI2 sınfılarını da tercih edebilirsiniz. Söz konusu pırlantanın ihtiva ettiği kusurların gözle görülür olmamasına özellikle dikkat ettiğimizi belirtelim. 
  •  
  •                KARAT AĞIRLIĞI(CARAT WEIGHT)
  • Önemli noktalar:

    • Carat bir pırlantanın ağırlığını belirtmek için kullanılan özel bir ağırlık birimidir. Her zaman pırlanta büyüklüğünü doğru şekilde ifade etmeyebilir.
    • Bir pırlantanın büyüklüğü, üstten bakıldığında görülen ölçülere göre belirlenir, zira yüzüğüe takıldığında da bu açıdan değerlendirilecektir.
    • Bir pırlantanın büyüklüğünü anlamak için, Carat ağırlığı şu iki faktör ile birlikte değerlendirilmelidir:

    ·         Pırlantanın (üstten bakıldığında) milimetre bazında uçtan uca genişliği

    ·         Pırlantanın kesim kalitesi

    İsmin işaret ettiği üzere, Carat ağırlığı pırlantanın ağırlığını tanımlar. Nasıl ki, bir insanın ağırlığı onun boyuna ilişkin net bir bilgi vermiyor ise, Carat ağırlığı da her zaman büyüklük konusunda doğru bir tahmin yürütmenize yol açmaz. Pırlanta büyüklüğüne dair kesin bir kanıya varabilmeniz için, pırlantanın tabla genişliğini (milimetre bazında) ve kesim kalitesini bilmeniz gerekmektedir. Pırlantanın uçtan uca genişliği önemlidir, çünkü pırlanta yüzüğünüze mıhlandığında göreceğiniz "büyüklük" bu genişlik deeğeriyle doğrudan orantılıdır.

    Pırlantanın kesim kalitesi de değerlendirilmelidir, çünkü "Kesim" bölümünde de bahsedildiği gibi bir pırlantanın ışığı yansıtma kapasitesi kesim kalitesiyle orantılıdır. İyi kesilmiş ve ışığı iyi yansıtan bir pırlanta, diğerlerine göre daha büyük görünür.

    Bu da demektir ki, iyi kesilmiş ancak Carat ağırlığı nispeten daha az olan bir pırlanta, kötü kesilmiş ancak Carat ağırlığı daha fazla diğer bir pırlantadan daha büyük görünebilir.

    Pırlantanızın kesim, renk ve berraklık kalitelerini belirledikten sonra, Carat ağırlığını bütçeniz dahilinde belirlemek oldukça kolaydır.

    1 TL'de 100 kuruş olduğu gibi, 1 Caratlık pırlantada 100 puan vardır. Yani, 50 puan (santim) 1/2 Carata eşittir.

    Hangi Carat Ağırlığı Benim İçin Daha Uygun?

    İdeal Carat ağırlığını bulmak için, parmağın boyutunu, montürün şeklini ve bütçenizi göz önünüde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

    • Eğer Carat ağırlığı sizin için daha önemliyse, I-J rengi ve SI berraklığını tercih ederek, daha büyük bir pırlantaya sahip olabilirsiniz
    • Pırlanta fiyatları 0.50 Carat ve 1.00 Carat seviyelerinde büyük bir sıçrama gösterirler. Bu rakamların bir miktar altında ağırlıklar boyut açısından hemen hemen aynı görünse de, fiyat açısından daha uygun olacaktır.
    • Pırlantanın taşınacağı parmak ne kadar küçükse, pırlanta o kadar büyük görünecektir. Örneğin, 0.70 Caratlık bir tek taş pırlanta, 10 numara yüzük ölçüsü olan bir parmakta, 19 numarada duracağından çok daha büyük görünecektir.

    Carat Ağırlığı – Pırlanta Boyutu İlişkisi               

  • Yuvarlak Kesim Pırlanta

     

    Prenses Kesim Pırlanta

    Carat

    Yaklaşık Pırlanta
    Çapı (mm)

     

    Carat

    Yaklaşık Pırlanta
    Çapı (mm)

    0,01

    1,3

     

    0,03

    1,5

    0,02

    1,7

     

    0,04

    1,8

    0,03

    2,0

     

    0,06

    2,0

    0,06

    2,5

     

    0,10

    2,5

    0,11

    3,0

     

    0,16

    3,0

    0,16

    3,5

     

    0,20

    3,2

    0,20

    3,8

     

    0,28

    3,5

    0,25

    4,0

     

    0,40

    4,0

    0,35

    4,5

     

    0,50

    4,5

    0,40

    4,7

     

    0,60

    4,7

    0,50

    5,0

     

    0,75

    5,0

    0,60

    5,5

     

    1,00

    5,5

    0,75

    6,0

     

    1,25

    6,0

    1,00

    6,5

     

    1,60

    7,0

    1,25

    7,0

     

    2,30

    8,0

    1,50

    7,5

       

    2,00

    8,0

       
     

                                                                                                                                       

    Baget Kesim Pırlanta

      

    Kalp Kesim Pırlanta

    Carat

    Yaklaşık Pırlanta
    Ölçüsü (mm)

     

    Carat

    Yaklaşık Pırlanta
    Çapı (mm
    )

     

    0,10

    3x2

     

    0,20

    3,8

     

    0,15

    3,5x2,5

     

    0,25

    4,0

     

    0,20

    4x3

     

    0,35

    4,5

     

    0,25

    4,5x3

     

    0,40

    4,7

     

    0,30

    5x3

     

    0,50

    5,0

     

    0,40

    5x3,5

     

    0,60

    5,5

     

    0,50

    5,5x3,5

     

    0,75

    6,0

     

    0,60

    6x4

     

    1,00

    6,5

     

    0,80

    6,5x4,5

     

    1,25

    7,0

     

    1,00

    7x5

     

    1,50

    7,5

     

    1,50

    8x6

     

    2,00

    8,0

     

    2,00

    8,5x6,5

        

    Oval Kesim Pırlanta

    Carat

    Yaklaşık Pırlanta
    Çapı (mm)

    0,20

    4x3

    0,35

    5x3,5

    0,40

    5x4

    0,50

    6x4

    0,75

    7x5

    1,00

    7,5x5,5

    1,25

    8x6

    1,50

    8,5x6,5

    2,00

    9x7

     

                                                                                    Pırlanta Bakımı

     Pırlanta yeryüzünde bulunan en sert maddelerden biridir. Bu sebeple çizilme ve ısı gibi etkenlere çok dayanıklıdır.Ancak pırlantalar zarar verilemez de değildir. Özellikle uç kısımları kırılma ve çatlamaya müsaittir. Korumalı bir montüre taktırmak, pırlantanızın güvenli olması açısından önemlidir.

    Pırlantanız parmağınızdayken, darbe ve sert zeminle temas halinde bulunacağız uğraşlara meşgul olmamanızı tavsiye ediyoruz. Örnek olarak, bulaşık yıkamak, bahçe işleriyle uğraşmak, yoğun egsersiz verilebilir.

    Pırlantanızın Temizliği ve Bakımı

    Günlük kullanım sırasında pırlantanız toz, kir, makyaj ve vücut sıvılarıyla temasa geçer. Ev temizliğinde kullanılan kimyasallar, saç spreyi gibi kimyasallar da cabası. Zaman içinde bu maddeler pırlanta üstünde birikerek, doğal güzelliğini bir miktar gölgeleyebilirler.

    Her durumda senede bir pırlantanızın profesyonel bakımını yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Diamonds Kuyumculuk size bu hizmeti ücretsiz sunuyor. info@diamonds.com.tr adresine bir posta göndererek daha detaylı bilgi alabilir, pırlantanızın ücretsiz bakımını yaptırabilirsiniz.

    Pırlanta takılarınızı saklamak

    Sertliklerinden dolayı, pırlanta takılar birbirlerini ve altın gibi yumuşak madenleri zedeleyebilirler. Bu durum en yaygın takı zedelenme şekillerinden biridir. Bu yüzden, her takınızı, özellikle pırlanta olanları, aralarında kağıt, kumaş olacak şekilde ya da ayrı kutularda saklayın.

                                                           

                        

 

 

sertifika1